torstai 1. toukokuuta 2014

Thira (Fira)




Thira tai Fira ~ molempia näkee ~ on saaren pääkaupunki ja sijaitsee uskomattoman hienolla paikalla calderan reunalla. Hieman minua on mietityttänyt vuosien varrella sellainen seikka, että miksi ihmeessä kaupunki on rakennettu roikkumaan 270 metriä korkean mereen rajoittuvan jyrkänteen reunalle, koska maanjäristysherkällä alueella osa rakennuksista on hulppeassa vaarassa lähteä seikkailulle kohti syvyyksiä. Eiväthän kaikki rakennukset suinkaan ole siellä reunalla, mutta kyllä siellä rumaa jälkeä tulee, jos maa järisee oikein reippaasti. Silmiä hivelevä tuo kaupungin ulkoinen näyttävyys joka tapauksessa on.





Kun tulee muualta saarelta tai vaikka lentokentältä bussien parkkipaikalle (ehkä sitä voidaan bussiasemaksi kutsua) ja lähtee kävelemään ylöspäin, ohittaa Thiran arkeologisen museon, jossa kannattaa käydä tekemässä kunnollinen kierros. Näytteillä on pääasiassa muinaisesta Akrotirin kylästä (siitäkin erillinen juttu) löytyneitä esineitä ja mm. täydellinen kopio yhdestä talosta löytyneestä seinämaalauksesta. Jokaisen esineen kohdalla on pienimuotoinen selitys. Kun käy tuossa museossa ja Akrotirin kaivauksilla, saa irti Santorinin historiasta melkoisen palasen.

 
 




Siitä museolta sitten kun jatkaa ylöspäin tulee tämän kirkon (Agios Minás) luokse ja sen kohdalta sitten avautuu näkymä calderaan, jonka keskellä sijaitsee Néa Kaménin tulivuorisaari. Näky on uskomaton eikä sitä voi oikeasti vangita minkäänlaisella kameralla. Caldera on 100 neliökilometrin suuruinen ja jos tulee sellainen tunne, että se on suuri, se johtuu yksinkertaisesti siitä, että se on suuri. Calderaa ei pysty hallitsemaan yhdellä katseella ~ päätä on pakko hieman panoroida, jotta pääsee tutustumaan koko vajoamaan. Tuon näkymän kohtasin ensimmäistä kertaa keväällä 1995 ja on pakko sanoa, että se jäi aikamoisena kokemuksena mieleen.





Thirassa on paljon kauppoja - ihan turistikamaa, vaatetta ja kaikenlaista pikku tilpehööriä, mutta myös vaativammallekin ostajalle kelvollisia koru-,kello- ja matkamuistokauppoja. Kapeita kujia kiertäessään näkee monenlaista ja siellä saa helposti kulumaan tuntikausia, kun syynäilee joka ovesta sisään. Ruokapaikkoja on ja mitä lähempänä olet sitä huikeaa näköalaa, sitä parempaa hintaa joudut maksamaan.








Thiran alapuolella on vanha satama, Skála Firóni, jonne pääsee kiemuratietä pitkin kävellen, aasin kyydillä tai ”hiihtohissillä”. Satamaan pysähtyy usein loistoristeilijöitä, joilta ilmeisen varakkaat turistit sitten tulevat kiertelemään kaupungille ja ostelemaan mitä nyt sitten ostavatkin. Uskoisin, että Thiran hintoihin nämä risteilyvieraat ovat tuoneet hieman ylimääräistä hintaa.

 




Heti siinä Thiran pohjoispuolella ovat Firostefani ja Imerovigli, jotka kuulemma ovat vähän varakkaampien ihmisten lomanvietto- ja myös asuinpaikkoja. Sitä en tiedä, koska en ole käynyt, mutta kaiketi se on totta, koska kirjoissa näin sanotaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti